Tuesday, September 13, 2011

~AyuH kEmbAlI kE UniBercT~

new sem is starting..hehe
so kepada mereka2 yg amek degree level
get ready to work out ur brains back.
hehehe

cewah..
da cuti 4 bulan
otak da bekarat2 dgn segala mcm bende
di tmbh degn ketupat rendang and kue raya
for sure otak kamu2 sume di tahap bahaya
so sila pegi format otak2 kamoo yer...hehe

so today patutnyer ade kels
tapi sume kelas takde di atas sbb2
yang tidak dapat dielakkn
kalau ku thu hari ni baru kembali..haha

k bye~~~

Wednesday, August 24, 2011

Photo Editing Contest By Eien Razak & Dayah Jelita.



Salam semua..:)
so today kat fb sy dapat iinvitation to join one contest
contest ape???
SILA BACA TAJUK ENTRI..^_~
DA BACA SO DA TAU KAN CONTEST APE
KALAU TAK TAU JUGAK 
MEH DEKAT SIKIT KAT SKRIN MONITOR LAPPY OR COMP KORG

CONTEST:
PHOTO EDITING CONTEST BY EIEN RAZAK DAN DAYAH JELITA

NK JOIN MINAT???
MOH LER KITE BERAMAI2 JOIN YERWW..
SILA LA CLICK2 LINK DI BAWH BANNER YG TERTERA..^_^
HADIAH DIA LUMAYAN YERWW
SGT2 LUMAYAN
NAK TAHU CLICK LA CEPT LINK TUH TUNGGU PE LAGI..HEHE

ok enough dgn MUKADIMAH~ ^_~
now its time to get serious..
saya join contest ni
gamabr yg saya nk pertaruhkn ialah..
jeng jeng jeng...

MY BELOVED DAD AND MUM PICTURE..
gambr ni saya amek masa fis time bawk diorg jalan2 kat Kuantan
masa tu new year
setelah bertahun2 tak jalan jauh so this time
saya jadi tourist guide for both of them
a lot of nice picture di ambil
and lupe nk bgth gmbar tu dekat TC (teluk cempedak)
picture yg i love the most
because its contain 
my dad and my mum picture
LOVE THEM..
muahx muahx ckit kat pp abh ngan mama..
hehe

SEBELUM



SELEPAS



SO SAYA NK TAG!!


P/S: simple je edit nyer tapi saya puas hati..^_^ 
harap2 cik2 judges bg la sy meng yer..^_~
nnt nk print and bingkaikn la gmbar ni..hehe

and this one for hari raya..:)











Tuesday, August 23, 2011

BerbUkE apER??? kuE rayA???

salam..
pejam celik pejam celik bak kate org tue2..
da nk habis bulan ramadhan kan...
so korang nyer pose cmane cukup ke idak..hehe
yang tak ckup tu ganti2 la cepat2 yerw nnt..ngeeee~

ooo motiff utama aku wat entry arini
just nk cite je arini aku bebuka ikan bakar..
sodap hinggo monjilat jari kaki ...haha
memula nk bebuka simple2 jew..
peh tu mak den ngan abh den nk torai lak
oben yg diorg boli tu ha...
den ni solaku cep yg tak bertauliah
tunjuk kan bakat..muahahaha~
BERBAKAT KEW??? JAP AKU PK...  ^_~

and bermula besok..
stat la aku nk wat2 kueh rayer ni..haha
org buat kue raya tgh2 pose ritu akuu da nk last2 nikan..hehe
bukan ape alang2 ade oben ni meh le kite try lu skali
kalo tak jadi takde la buat lagi..ngeeeee~

so tunggu la yer nex entry
pe jadi ngn dapur, oben and kuih2 raya
yang kunun2 aku ng wat tuh..
hangus ke hangit ker..hehe
till nex time daaaaaaa~~~~ :p

p/s: cam lari topik je kan..welkkkk~~~ :p

Sunday, August 21, 2011

~HARGAI LA IBU BAPA SEMENTARA DIORG MASIH ADA~


Jam 6.30 petang.
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama.
Ayah baru balik dari sawah.
Ayah tanya Mak, “Along mana?’
Mak jawab, “ Ada  di dapur tolong siapkan makan.”
Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”
Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”
Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”
Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”
Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”
Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”
Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.
Dua puluh tahun kemudian,

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah  basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.”
Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah.


Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh  menjawab, “Entah.”


Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”
Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah  mahu.


Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah  bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”
Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang  sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"


Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan. 

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.
Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."  

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu.


Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat."

Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah , “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak p ayah  sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.”
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.


Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”
Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.


Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.
Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah  telepon untuk beritahu mak sakit tenat.


Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah  itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.
Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah  hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala  Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah ....bangun." Suara Ateh memanggil ayah . Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"   

Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. KataRasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah . Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnyaSolat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telefon panggilan dari ibu tanpa berjawab?

P/S: CERITA INI DI AMBIL DARI SEORG KAWN DI FB YG MEMBERI KEIZINAN UNTUK SHARE CERITA DI ATAS.

SpOntaNeoUS SundAY

so harini tak tau la nk cite ape kan..haha
aku rini wat keje ckit nk raya kan..:p
pasg2 langsir..
lap2 tingkap..
korunk pun msti buat bende yg sam kn kn kn kn..hehe

oooo and actually aku semalam
join ade satu blogger club kat fb..hehe
ahli pun tak ramai lg 
owner mintk promte2..hehe
so aku pun rajin2 itik la 
nk promte ni kan..hehe

so kalo korang minat 
plss click link di bwh laju2..haha


ok so jom ramai2 join..hehe

Thursday, August 18, 2011

ReNung -RenuNg KAn...

hye guys..:)
harini nk kongc kongc sikit la
tadi masa tgh ronda2 kat one grup ni aku pun tak hingat grup ape
aku terjumpe la seorg mamat ni pos bende ni..
aku baca jadi insaf kejap..
so nk kongc la dengn korang2 yg jenguk2 blog aku ni kan..:)
aku rasa ada yg da tau.. yg tak tau tu boleh la amek tau yer..hehe
so slamat membaca..)


Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012...

1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012

 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang


 huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari 

Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. 

Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... 

Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara

 tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal 

hanya 1/3 shj.

 ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan 

melintasi bumi )

 Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 

2012??

 Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui.. Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa 

agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan 

beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah.. Dari 

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". 

Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di 

pertengahan bulan Ramadhan, 

pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan 

orang yang 

berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun 

terjadinya banyak gempa. 

Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam 

rumah kalian,

 tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah 

telinga kalian.

Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan 

ucapkanlah:

 " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa 

melakukan

hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al 

Hadis)-copy by Kasman Azizul Othman.. 

Ya Allah,Engkau lindungilah hambamu ini yang sungguh kerdil,yang sungguh hina ini,Kau 

ampunilah segala dosa hambamu ini Ya Allah,sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan 

Penyayang,sesungguhnya hambamu ini berasa sungguh kerdil,lindungila kami 

sekeluarga..aammmiinn ya Rabbal Alamiiiiiiiiinnnnn...

amin~~~

so jadikn la renungn bersama yer..

untuk saya dan untk korg jugak..:)

Thursday, August 11, 2011

CHEESE CAKE


haaaa..
ni nak cite ni pasal chesee cake..hehe
sebelum pose ritu aku ade ar kn chesee cake
kat umah cousin aku dia buat..
hurmm sedap korang...nyum3...
aku nk tmbh tapi segan ar kan
sbb nnt adk2 dia pun nk mkn gak..haha

so nk dijadikan cerita..
aku pun teringt2 la kat cheese cake tu..
aku pun tnya ar dia..
seng tak wat chesse cake ni..
nk guna oven sumer ker..
mklumlah umah ake takde oven so takley la nk wat cake2 ni..
then dia reply kat fb..(dia kat oberc yer..)
ala seng jer.. tak guna oven punn..
so aku pun dtg ar semgt
ermm boleh buat ni
degn perasaan tak sbr aku pun
BAK MAI RESEPI CHE NK TERAI BUAT..hehe
tak lama pastu dapat ar resepi dia..hehe

baca teliti ni detail2 dia
nak g beli barg la katekan..
hahaha
la sonag jo..haha
pegi dapur jumpe mama ngan abh
mama abh nak duit..hehe
nak buat ape mak aku tnya la kan op kos la tetb mintk duit..haha
nk g buat chesee cake..aku menyengeh je..haha

dipendekn cerita aku dapat duit
trus g beli barg..haha
pastu mlm tadi aku buat la
kelentung kelentang kat dapur sesorg..
(alamak kantoi lak tak g terawih..hehe)

da siap sumer
aku pun masuk kan dlm peti ais..
pasti 2 3 jam peh tu aku mkn
ermmm sedappp korunkkkkk...
teliur aku..haha
tapi termanis ckit..haha

k la..:)
tu je nk  bgth  sbnrnyer..hehe
AKU WAT CHESEE CAKE MLM TD..
haha pnjg betul mukadimah kan nk bgth aku buat chesee cake..haha
k la papaiiiiii~ ^_^

Monday, August 8, 2011

TWITTER FOLLOW ME ^_^

Haaa... hai guys..:)
blog saya da ade button twitter taw..haha
(saya baru je wat tehegeh2 buat maklumlah baru belajar..haha)
so kalo korag2 yang duk blogwalking and duk jengah2 ke blog saya yg tak seberapa ni..hehe
sila2 la follow yer..
mane button dia tak nmpk pun..
(ha kalo ade yg kate cengini meh ni mak cik nk tunjuk...hehe)

SILA TGK DI SEBELAH KANAN ANDA TERDAPAT LOGO TWITTER
YANG AGAK SAMAR2 DI SITU..

haaa da nmpak kan so pe lagi
follow la yer..:)
thankxx lap u.. ~_^

KoReAn DrAmA N VarieTY ShoW AddIcTeD

Salam.. Hai.. Hello..
kepada semua pembaca2 yg sudi dtg membaca..hehehe
ok jam baru pkul 4.21 ptg..
lama lagi nak bebuka kan..hehe
so jom kite citer pasal Korea-korea ni jOm Yok..hehe
MySpace
aku honestly kedg2 addicted giler kat korea drama and variety show ni..
tapi untuk variety show aku baru berjinak2 yer...hehe
korea drama da betahun aku addicted..
xternal aku penuh citer korea ngan variety show jer..
tapi aku rasa bukan aku je mcm tu kan..hehe 
ramai lagi mcm aku and salh satu kawn aku lagi addicted dari aku..hehe
bahana nyer korea ini kawan2..haha

tapi aku ni memilih ckit la bab2 drama korea ni..
aku tak bape suke drama sedih2 ni sgt sbb kite tgk cite nak relax2 kan
nak gelak guling2..hehe
MySpace
tapi kekadg layan gak la kan..hehe

so mls nk type pepnjg antara cite korea yg mendapat tempat di hati aku adalah..hehehe

1.  My Girl
(sape tak tau cite ni sile hentak kepala anda laju2..haha)

2. Coffee Prince
(ade org tak minat cite ni tapi ade aku kisah..hehe)

3. You are Beautiful
( cite music2 ni memg syok kan artis la katekan..)

4. Boys Over Flower
(aku rasa sumer suker cite ni kan..kalo tak suke SILA SUKE jugak..haha)

5. Dream high
(cite ni nak kate bari tak baru sgt la tapi aku baru tgk..hehe)


6. Secret Garden
(ni cerita best plus sedih2 ckit)

7. Marry Me Mary
(best and gile2)

8. My Princess
(sweet jer..suke2..)

9. My Lovely Samsoon
(sgt kelaka and saya suke sbb ade buat bakery..hehe)

dan bnyak lagi tapi yang ni kire bebekas la kat hati..hehe

then jom continue to variety show lak yer..:)

1. 2 days 1 night
(aku follow sgt show ni sbb best tak tau la korang kan..hehe)

2. Family Outing 
(skunk da habis da..ni kawn aku yg kenalkan..)

3. Hello Baby
(dia ade bnyak artis tapi aku suke shinee je..hehe)

4. Running Man
(kalo tak silap ni baru lagi aku pun baru je tgk..hehe)

itu la antara cerita or variety show korea yg aku taw..
so kalo korang nak suggest cite best2 or variety show yg best kat aku 
tinggalkan comment yer cayunk2..:)
or ade link2 nk tgk online tu
sgt2 la di alu2kan untuk berkongsi disini..
hehe..:)
Adios..Salam..:)







Saturday, August 6, 2011

KENALI BLOG KU (SEGMEN BY BEN ASHAARI)

Santai Bersama BEN ASHAARI


O..Ok...hehe
so sempena hari ahad ni degn hujan renyai2 di luar rumah..
aku round2 la blog org lain kan then tetb..
aku terjumper satu segmen by ben ashaari...
segmen ni untuk memperkenal kan blog kite to other people..ehhehe
also kenl kan blog org lain kepada pembaca2 blog kite...hehe
so kire tolong menolong la ni..:)
so sbb aku pun takde wat ape arini..
tgn pun tgh rajin nk taip menaip ni kan..
aku pon terpanggil nk join segmen ni..
so moh ler kite reramai join yerww..hehe


  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk , BEN ASHAARI AJAK KENAL BLOG INI .. dan linkkan ke entri ni ..
  3. Ceritakan latar belakang blog korang ..
  4. Tuliskan dari mana anda dapat tau mengenai segmen ini ? Blog mana ?
  5. Part ni , menarik .. korang kena kerap edit entri korang tu.. hehe.. Kenapa ? Korang kena masukkan url blog blog yang dah korang lawati tu dan tulis secara ringkas mengenai blog tersebut .. Dan tinggalkan jejak untukdi ruangan blog tersebut untuk beritahu komen anda terhadap blognya .. :) .. Mesti dia nak tau punya kan ?

    so aku first step done...hehe second step tgu siap ini post..hehe 
    step tiga citer pasal blog aku....
    Ok..blog aku ni takde la gempak mane kan mcm blog2 org yg pemes2 tu..hahaha tak setanding la dengan blog irine, blog hanis zalika, blog fatin liyana or blog cik epal...hehe bagai langit dengan bumi hokeyyy..hehe 
    blog ni tempat aku nk cite2 ar pasal pe2 pun family ke kengkawan ke.. takde spesefik entry la untuk blog ni... kalo aku nk cite pasal makn aku cite.. makn je la keje aku..haha kalo aku nk cite pasal jenjaln aku cite.. ape2 je terlintang kat kepala and of kos apabila jari jemari nak menaip...hahahaha 
    blog ni pun di cipta atas dasar suke2 takde pun sbb nk pemes ke ape ke aku create blog ni..
    aku tgk kawn2 aku ade blog mcm best je kan.. aku pun nk try gak...haha ape korang hingat korang je ley ade blog..haha and if korunk2 ni nak taw lebey pasal blog aku sila2 la follow and tgl2 kan la komen yer..:)

    DONE step 3..haha step 4 lak abg benn kite nk tau dari mane aku tau pasal entri ni.. aku ni baru la join satu blooger page kat fb nun.. then tetb eh2 abg ben nyer post la.. aku pun klik and sampai ke blog abg ben kite ni...bc2 mcm best nk join kan.. so sign in my blog trus tulis post..hehe

    Step las skali aku g menjejak kan kaki (ceh mcm masuk dalam komputer then tinggal kan tapak kaki kat blog org tuh..wahahaha) kat blog2 mereka ini..:)

    ok ni blog first yg aku pg mencemarkan duli kaki ku ini..haha just kidding lar kawn2..:) so far memula aku bukk blog ni wah pink betul.. sweet je sesuai ngan tema dia cinta..bkk je blog ni kite dapat baca satu formula cinta oleh pemilik blog ini which is Iffah afeefah bakal seorg guru.. so sile2 la jengah ke blog beliau yer..:)r
    2.http://cthaslinda.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    next aku jenjalan lak kat blog cthaslinda kite ni.. ape yg aku boleh katakan blog ni mempunyai background yg unik and the personality of this owner mcm cute2 gitu..:) and yes according to her dia suke merepek..haha sama mcm saya..ngeeeeeeee~

    3.http://inspirebunny.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    next saya jalan2 lagi ke inspirebunny..hehe nama pun da chumel2 kan..:) blog yg simple sesuai untuk mereka yg buat2 bisnes ni sbb tuan empunya blog ni sedia kan ruang untuk membuat iklan..:) jadi kalo nk buat bisnes nk kenal kan blog anda sile2 la kemari..cik bunny sedia menanti..hehe

    4.http://syafiqorangmelaka.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    pastu g sini lak..wah blogger boy pertama untuk lawatan saya ni..hehe dia ni mcm minat bola jer..hehe tapi blog dia pnuh ngan info2 yg variety dari segi agama, hiburan dan berita.. bgs2..:)

    5.http://beehac.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    ok blog ni simple je tema pink n black..:) mish apple kite ni blog dia ade mcm2.. ader tutorial sesuai untuk mereka yg baru2 berblog leh blaja2 dari sini..:) also mish apple kite sediakan ruang untuk tempahan header blog..so kalo korang ni minat nk tempah2 header moh kite g blog ni..:)

    6.http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    blog purple dan kite akan di smbut oleh burung2 biru yg chomel..hehe orang sarawak ni..hehe siler terjah ini blog..:)

    7.http://suarahatisipujaanhati.blogspot.com/2011/08/encik-ben-ajak-kenal-blog-ni.html
    blog hitam putih yang mempunyai dua hati merah dan putih..hehe simple but nice..:)

    8.http://genkcorner.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    blog yg bewarna biru cair ini.. sgt comel dan telinga anda akan di sapa dengan suara dan lagu yg begitu unik...hehe


    SEBELUM SAYA TERUS JALAN2 CARI BLOG NK MINTK MAAF BLOG2 LEPAS NI SAYA TULIS REVIEW PENDEK2 JE SBB NNT ENTRY NI JD PNJG BERJELA2..HEHE JGN KECIK ATI YER..:)

    9.http://www.sinarraudah.com/
    blog ni bewarna purple bunga2..ciri2 kewanitaan di situ..hehe bnyk info seperti resepi, tutorial dan hiburan.. ^_^

    10. http://ubibadok.blogspot.com/
    Blog seorg lelaki dari kota bharu kelantn..:) simple and background yg menarik..:)
    11.http://sweetgurlz11.blogspot.com/
    blog yang sweet..akan dijau dgn pelbagai info..:)

    12. http://twinkeeisnabilah.blogspot.com/
    blog yg sgt comel simple n sedap mate memndg..music and cool too..:)

    13.http://cinonetstory.blogspot.com/2011/08/ben-ashaari-ajak-kenal-blog-ini.html
    blog ini juga chumel...^_^ hello kitty menanti anda..hehe

Friday, August 5, 2011

Roh Di Bulan Puasa

Article ini saya ambil dari seorg rakan FB saya untuk bacaan kita bersama.. :)

Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus i a semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Sebarkan e-mail dakwah ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama. Ini bukanlah ancaman surat berantai. Yang jelas jika anda tidak meneruskan e-mail ini, maka anda telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan beramal soleh. Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan mendapat ganjaran pahala kebaikan dari Allah.  Mari berlumba dalam kebaikan.

PRAKTIKAL HABIS DA!!

Hello..heheh
actually da seminggu da praktikal aku habis...ngeeee~
konon2 nak hupdate blog untuk hari ke 2 la bagai kan sampai ke
las day non ado yo daro jang oii..haha
penat la blik2 keje nak hupdate-hupdate ni kan..keh keh keh
so just btaw la praktikal aku kat kastam da habis dengan cemrlang terbilang dan gemilang nyer..hehe
so far so good kawan2 kan sane super duper best ar
tmbh2 geng gelak sakan noni dan nizam..haha
memg hari2 aku dok pecah perut kat tmpat kje..
skunk aku da habis tgl diorg be2 je smbg praktikal..
tapiiii jgn ingat aku da tak gelk2..
pagi2 bute si nizam da penuh kan wall fb aku
saje nk wat hp aku bunyi2 pagi2 kacu aku tido (pakai fb mobile)
saje dengki pastu datg si noni ha pakt2 depa dorang tu
dok men coment2 kat fb kan
memg tak aman la hp aku tu bingit la telinga aku...haha
tapi diorg gak la yg wat bulan pose aku ni tak sunyi.. gelak2..
bawah umur lagi diorg tuh pangkat adik2 jer..haha
tapi walaupun aku tua dari diorg haram nk layn elok2..haha
dibuli lagi ader..ngeeee~
TOLONG AKU MANGSA BULI!!! hahaha
aritu baru hari ke2 da kene g kastam balik
tu sumer dak bedua tu nyer keje la
kate ade bende nk mintk tolong la ape la
da sampai haaaa mak kene kelentong nak...haha
haaaaaaaaaaa semmputttttttttt~ haha
(diorg rindu ar tu sbnarnyer..wahahaha ~msk bakul angkat sendri~)
tapi by d way sbb diorg la aku tak bosan g keje
las day aku praktikal
kitorg g lepak2 aku,noni,nizam ngan sabry
thanks kat korg..hehe
wahh sebnrnyer bnyk lagi nk cerita tapi kang panjg benar iyer tak..haha

so smpai sini dulu
Selamat Berpuasa Semua
jgn pose yang yok petg2 bukk periuk..haha
salamm~

Monday, July 4, 2011

PRAKTIKAL (day 1)

Hye there..hehe
lama kan da tak update blog nih...haha
bukan tak nk update, hari2 aku bukk blog ni jenguk2..
bukk blog org lain sumer la....
niat kat hati tu ade je nk update or buat entry2 baru...
tapi kepala otak ni da bekarat2 tak mmpu untuk keluarkan ayt2 yang boleh menjadi tatapn umum..haha
but today..
aku adalah bende nak cerita..
so aku rase kalo yg bace blog ni terdiri dari dak2 kelas aku diorang tau ar kan
today start kitorg nyer praktikal so kepada yg tak tau tu skunk da tau da kan..hehe

a litle bit psal praktikal aku kali ni
just for a month
aku praktikal kat KASTAM
and aku di temptkn kat dpatmen CDN..
so first day not so good not so bad
so so je tapi almost the time is so bored
tempat praktikal aku ni aku tgk ade bnyk dak praktikal
dpartmen aku je mase aku masuk tadi da ada sorang
then tambh aku n ade sorang dak laki ni
total ade tiga, tmbh dgn staff 3 org
tak dapek do nk monmpung jumlh kitorg ni
so crowded yer..
but the staff there so far is so nice, lawak pun lawak
stakat ni fun la lepas ni tak tau la kan..hehe
keje takde lagi, so still goyang2 kaki
tapi based on dak praktikal lama tu aku rasa
sama je mcm aku kat KWSP dl
taip2 surat, potostat2, mask surt dlm smpul...
bende2 gitu la..
tapi aku tak nmpk lak problem kat situ lagi..
aku tgk filing dia kemas je... seng je nk search..
system tak tnya lagi so far...
so aku langsung takde idea nk buat report pasal ape..huhu

stakt ni je dl entry aku..
kalo aku rajin t aku updated second day until las day...hehe
sayonara~